Na jaką tarkę kuchenną się zdecydować?

Akcesoria kuchenne to podstawa, jeśli nasza kuchnia nie ma pełnić jedynie funkcji dekoracyjnej. Jednym z nieodzownych elementów wyposażenia jest mniej czy bardziej profesjonalna tarka kuchenna. Chociaż na rynku dostępne są wielofunkcyjne tarki, to jednak nie brakuje też takich do zadań specjalnych. Może być tarka do sera, warzyw, cytrusów, czosnku czy też ziemniaków. Z całą pewnością mamy w czym wybierać. Czym zatem kierować się podczas kupowania tarki kuchennej? 

Jakie kupić tarki kuchenne? 

Dzięki tarkom można przygotować warzywną surówkę, zetrzeć czekoladę na wiórki w celu udekorowania nimi deserów czy też ser na domową pizzę lub pokroić ogórka w plastry na mizerię. Z całą pewnością jest to niezbędnik w każdej kuchni. Producent tego typu gadżetów wychodzą swoim klientom naprzeciw, dzięki czemu w ich ofercie dostępne są zarówno uniwersalne, jak i specjalne tarki do trudniejszych zadań. Ręczne czy elektryczne – wybór zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Najpopularniejsze i najprostsze są tarki z czterema stronami, gdzie każda z nich umożliwia ścieranie produktów o różnej grubości - drobne wiórki, plastry, mus czy grube paski. Tarki kuchenne mogą mieć rączkę do trzymania, antypoślizgowe nóżki czy miskę na starte produkty. W sprzedaży są też tarki elektryczne i to w całkiem przystępnych cenach. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chciałyby przygotowywać posiłki w domu, ale ogranicza ich czas. To samo dotyczy wieloosobowej rodziny. 

Na jaką tarkę kuchenną się zdecydować?

Tarka do warzyw do klasyk. Może mieć jedną, dwie, trzy lub cztery strony. Jest to uniwersalne narzędzie pracy, którego ostrza dostosowane są do różnego rodzaju warzyw. Umożliwiaj ono pocięcie ich na cienkie paseczki czy grubsze paski. Są też ząbki ścierające produkty bardzo drobno i szatkownik do pocięcia warzyw w plasterki. Można wyposażyć się także w tarkę z pojemnikiem, dzięki czemu ścierane produkty bezpośrednio do niego trafiają. Do depozycji mamy też wymienne nakładki z ostrzami. Z kolei tarki do sera posiadają drobne ząbki i ułatwiają nam przygotowanie zapiekanek, spaghetti czy pizzy. Świetnie nadaje się także do ścierania czekolady, skórki cytrusów i imbiru. Można też kupić poręczną tarkę do czosnku. Czosnek wrzuca się do ruchomego pojemniczka, co jest bardzo wygodne i umożliwia starcie go w błyskawicznym tempie, bez uszkodzenia palców. Można taką tarkę wykorzystać również do ścierania imbiru czy orzechów. Skórkę z owoców można zetrzeć także tarką do cytrusów, która ma niewielkie rozmiary i drobne oczka.

Komentarze